Morbide maar mooi: Your Last Shot door Frieke Janssens

29 Okt

Ik begin deze blogpost met een bekentenis: ik ben één van die mensen die regelmatig nadenkt over haar eigen begrafenis. Regelmatig vraag ik me af wie er allemaal zal komen opdagen bij mijn rouwplechtigheid, wat de aanwezigen over mij zullen zeggen én welke liedjes er zullen gespeeld worden.

Waar ik echter – tot vandaag – nog niet over nagedacht had, was welke foto er op mijn grafzerk (of gedenkplaatje in mijn geval, want ik wil gecremeerd worden) zal komen te staan. Daar heeft Frieke Janssens echter verandering in gebracht. Voor haar project Your Last Shot maakt de Brugse fotografe immers ‘de allerlaatste foto’ van haar onderwerpen. ‘Als iemand sterft moeten nabestaanden snel snel een foto zien te vinden van de overledene’, aldus Frieke. ‘Maar wat zou de overledene van die keuze van foto gevonden hebben? Bovendien worden die beelden vaak nog bewerkt met Photoshop, bijvoorbeeld om de mensen errond weg te retoucheren. Misschien had de overledene de foto in het echte leven wel untagged!’ De Your Last Shot-portretten zijn een mix van de wensen van de geportretteerde en Friekes persoonlijke stijl. ‘Mijn doel is om van de geportretteerde een iconische foto te maken die er mooi en sereen uitziet’, gaat Janssens verder. ‘Het model is zich er ook van bewust dat het hier om zijn of haar laatste foto gaat.’ Luguber? ‘Nee, de dood is onlosmakelijk verbonden met het leven, ook al lijken er in België nog altijd taboes rond te bestaan.’

De geportretteerden krijgen hun foto mee op echt porselein, zodat hij later effectief gebruikt kan worden. ‘Hopelijk pas over heel veel jaren’, besluit Frieke. Dat hoop ik ook!

Meer zien? Surf dan naar www.yourlastshot.be of bekijk HIER Frieke’s Facebookpagina.

2 Reacties to “Morbide maar mooi: Your Last Shot door Frieke Janssens”

  1. muakissandmakeup oktober 29, 2012 bij 3:05 pm #

    Luguber zeg…! Of vooruitdenkend, ’t is maar hoe je ’t bekijkt natuurlijk. Maar ik denk niet dat ik het zelf zou doen.

  2. Karen oktober 31, 2012 bij 6:19 pm #

    Amai, ik denk daar altijd over na. Hoe dikwijls ik al niet gezegd heb ‘ah, das ne goeie foto voor op mijn prentje sè!’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: